Menu sx Lavazza Menu dx

KAFFESKÖRD

Två skördesystem är de vanligaste vid kaffeodling:

  • Plockning: Kaffeplockning är en manuell process där de mogna bären väljs ut och plockas ett i taget. 
  • Skrapning: Kaffeskrapning är en process som kan vara manuell eller mekanisk, där alla bären plockas av i ett svep när de i genomsnitt är mogna. 

Nästa steg är att utvinna bönan ur bäret, med en våt eller torr behandlingsmetod:

  • Den våta behandlingsmetoden används när bären skördats genom plockning, och ger ett kaffe som klassificeras som tvättat kaffe, kallas också ”milds”. En maskin tar sedan bort skinnet från bönorna för att få bort slemmet (fruktköttet). 

 

 

Bönorna tvättas sedan och torkas i solen eller i en torkmaskin. Slutligen tar skalmaskinen bort de två återstående skyddshinnorna.

  • Den torra behandlingsmetoden ger en typ av kaffe som kallas för naturligt. Nyskördade bär får ligga utspridda luftigt och soligt i två till tre veckor. Sedan används maskiner för att ta bort skinn, fruktkött och skyddshinnor.
  • Det finns också en behandlingsmetod som ger ett semitvättat kaffe, där maskiner används för att ta bort både skinnet och fruktköttet och vatten endast används till tvättningen. Bönorna torkas sedan i solen eller en torkmaskin.